fbpx











Wine from Georgia

Overal ter wereld wordt de Europese manier van wijnmaken gebruikt. Kortgezegd wordt dit gedaan door druiven te oogsten, deze vervolgens te persen en te laten fermenteren in een roestvrijstalen opslagtank.

In Georgië gebruikt men deze Europese manier van wijn maken ook, maar kent men naast deze methode ook haar eigen inheemse, eeuwenoude methode die ‘Qvevri’ heet. Bij de Qvevri-methode oogst men eerst de druiven en perst deze. Het druivensap wordt vervolgens samen met de pitjes van de druiven, de druivenschillen en vaak ook de steeltjes van de druiventros in een aardewerken amfora gedaan. Deze amfora heet in het Georgisch Qvevri, hier ontleent deze methode ook haar naam aan.

Deze Qvevri is ingraven in de grond en komt enkel met de bovenkant van de Qvevri boven de grond uit. In deze Qvevri wordt het fermentatieproces op gang gebracht en tijdens het fermenteren moet de wijn elke drie uur doorgeroerd worden zodat er genoeg zuurstof bij het fermentatieproces komt. Dit komt erop neer dat de wijn acht keer per dag doorgeroerd moet worden. Dit fermentatieproces kan van ongeveer twee weken tot ruim een jaar duren.

Doordat de wijn in de Qvevri fermenteerd en deze Qvevri is ingegraven in de grond krijgt witte wijn uit de Qvevri een hele donkere, amberachtige kleur. Volgens Georgiërs zijn er dus ook vier soorten wijn, namelijk rode wijn, witte wijn, rosé en amberwijn.

 

Geografische ligging

Georgië is als het ware in twee stukken verdeeld, namelijk oost en west. Doordat er een gebergte oost en west scheidt heersen er verschillende klimaten. Het westen van Georgië grenst aan de Zwarte Zee en heeft daardoor een zeeklimaat, dit klimaat is veel milder dan het landklimaat in het oosten. In de wijn proef je dit dan ook terug. Wijnen uit het westen van Georgië zijn vaak soepeler en eleganter qua smaak dan wijnen uit het oosten van het land.